Voeding en meer.

Voeding is nodig om in leven te blijven. Kwaliteit in je voeding neemt toe als je eet met bewuste aandacht voor je voedsel, als je eet met liefde jegens je voedsel, als je eet vanuit rust en in een rustige omgeving, als je vers voedsel neemt. 

Een ander belangrijk aspect – waar vaak te weinig wordt bij stil gestaan – is het volgende: de levensenergie die ons lichaam uit het voedsel haalt, dit noemt met voedsel-KI dient opgeladen te worden met lucht-KI om bruikbare lichaams-KI te zijn.

In de Oosterse visie spreekt men van KI (Chi): energie die ons in leven houdt.

En er zijn 3 soorten KI:

  • pre-natale KI: de levensenergie die al voor je geboorte vastligt.  Daarin kun  je zelf niets toevoegen, wel door een foute levenswijze / denkwijze deze hoeveelheid te vroeg uitputten. (Dus je voorziene levensduur verkorten)
  • voedsel-KI: energie die je haalt uit je voeding.
  • lucht-KI: energie die je haalt uit de ademhaling.
    adem
     

Gelukkig is er al bij heel veel mensen aandacht voor gezonde voeding. Men beseft dat gezond eten een belangrijke factor is voor het algemeen welzijn. Klopt ook, en deze bewustwording is al een heel belangrijke stap om aan ons lichaam goede dingen aan te bieden. Dit is een goede vorm van zelfzorg en zelfliefde.

Doe de test.

Het derde soort KI: deze is de belangrijkste; daarin kan de mensheid nog heel veel gaan ontdekken. Waarom is lucht-KI de belangrijkste?  Dat kan je heel makkelijk zelf testen.  Op die manier:

  • De eerstvolgende 15 minuten mag je niets eten, niets drinken, en niet naar toilet gaan. Let op wat er in je lichaam gebeurt.
  • De volgende 15 minuten mag je niet inademen en niet uitademen.  Let op wat er in je lichaam gebeurt.  
  • Ben je er nog???

Je merkt dat deze test duidelijk het belang laat zien van lucht-KI. Onze cellen – vooral hart- en zenuwcellen – hebben voortdurend adem-KI nodig om normaal te kunnen functioneren. En dan nog dit: het voedsel Ki (energie uit onze voeding) dient ‘opgeladen’ te worden met lucht-KI wil ons lichaam er baat bij hebben.  Indien we – als voorbeeld heel gezond eten en heel beperkt ademen – dan kan ons lichaam met deze voedingsstoffen weinig doen, dan heeft het er eerder nadeel van. (Dit is al lang geweten in de Oosterse geneeswijzen)

 

Tegenwoordig nemen heel veel mensen voedingssupplementen. Vaak is dit nuttig, vaak echter verdwijnen deze ook in het toilet, vooral als de ademhaling niet geoptimaliseerd wordt. De ademhaling bepaalt de kracht van het ‘vuur’ waarmee ons voedsel verteerd en opgenomen wordt. Een zwakke ademhaling is als een zwak vuur.  Als men op een zwak vuur veel hout gooit (voeding inneemt) bestaat de kans dat het vuurtje dooft. Zo werkt ook ons lichaam: als er verhoudingsgewijs te veel voeding binnenkomt en te weinig adem-KI aanwezig is, dan neemt ons lichaam het voedsel niet geheel óp want er is onvoldoende ‘brandstof’ (zuurstof en prana uit de ademhaling) om alles verwerkt te krijgen. En de voedings­stoffen verdwijnen dus via uitscheidingskanalen. (urine, ontlasting, zweet edg.)

Dit alles heeft ook een grote emotionele en mentale component. Angst, zorgelijkheid, verdriet, boosheid, gejaagdheid, gepieker.., beïnvloeden onze ademhaling, meestal in ongunstige zin: de ademstroom wordt even onderbroken of kleiner, oppervlakkiger, of er wordt niet goed uitgeademd.  De meeste mensen staan hier niet stil bij. Ook bij kinderen gebeurt dit al,  (er is nog geen adem-vak op school, jammer) en ziet men dat allergieën gaan optreden. Gebrek aan kennis hiervan leidt tot onbewuste adem­patronen die onze mentale, emotionele en spirituele capaciteiten flink onder­­mijnen, alsook onze fysieke gezondheid. En zo ontstaat een vicieuze cirkel: minder mentale helderheid, minder emotionele veerkracht, vermoeidheid edg. geven beperkter ademen; en beperkter ademen doet deze symptomen en klachten toenemen. De mens heeft minder levensvreugde, zo kan er een bewuste of onbewuste vorm van ‘levensmoeheid’ aanwezig zijn en deze zorgt er dan ook voor dat het lichaam voeding minder opneemt ofwel allergisch reageert op de aangeboden voeding.

 Als je merkt: ik probeer gezond te leven en te eten, doch mijn conditie is al een tijdje niet optimaal, ik neem supplementen / medicatie en merk hiervan weinig of geen positieve verandering, dan kan in bovenstaande een verklaring liggen. Dan kan het heel nuttig zijn om iemand te raadplegen die de ‘ademschool’ gevolgd heeft, iemand die je ademhaling kan analyseren en jou kan adviseren wat beter kan.

adem

 

 

 

Reacties zijn gesloten.